Leiden

Leiden wordt ook wel gezien als dé studentenstad van Nederland. De stad kent een rijke historie die onlosmakelijk verbonden is met de universiteit en haar studenten, en ook tegenwoordig zijn de studenten niet meer weg te denken. Op deze pagina is van alles te vinden over Leiden als (misschien wel jouw) studentenstad van vroeger en nu!

Leiden vroeger

Geschreven door Joost Bleijie

kaart_van_leiden_-_oudDe eerste universiteit
In oktober 1573 sloegen de Spaanse legers hun beleg op rondom de muren van Leiden. Het doel was duidelijk: Niemand mocht de stad in of uit zodat vroeg of laat honger zou toeslaan en overgave onvermijdelijk werd.

Maar Leiden hield stand en op 3 oktober 1574 werd de stad ontzet door de Geuzen die de stad betraden met Haring en Wittebrood. Als dank voor de standvastigheid van de Leidenaren schonk Willem van Oranje, de grote inspirator achter de Nederlandse Opstand, Leiden een universiteit. De eerste universiteit van Nederland!
Naast het fenomeen universiteit kreeg Leiden ook te maken met een ander fenomeen, namelijk studenten. Sinds 1575 is deze bevolkingsgroep niet meer weg te denken uit de Sleutelstad. Leiden werd immers een Studentenstad!
De geschiedenis van de Leidse universiteit door de eeuwen heen wordt gekenmerkt door turbulentie. Tijdperken van grote bloei en de aanwezigheid van grote en beroemde hoogleraren, wisselen af met tijdperken waarin het aantal studenten op tien handen te tellen was. Beroemende hoogleraren door de geschiedenis heen zijn Scaliger (de eerste hoogleraar), Dousa en Lipsius ( beiden 16e eeuw), Grotius, Clusius en Boerhaave (allen 17e eeuw), Einstein , Kamerlingh Onnes, Lorentz en Huizinga (allen eind 19e, begin 20e eeuw). De status van de Universiteit Leiden als oudste van Nederland is ondanks tijdens van bloei en neergang echter altijd gebleven.

Het studentenleven
In de 19e eeuw kreeg het studentenleven in Leiden meer vorm. Voor 1814 bestonden er wel georganiseerde groepen studenten, maar in 1814 werd de eerste en Nederlands oudste studentensociëteit opgericht: Sociëteit Minerva. In de loop der tijd werd door een toegenomen variëteit van studenten de vraag naar andere verenigingen groter. Dit had in 1893 de oprichting van de katholieke vereniging Sanctus Augustinus (nu ‘gewoon’ Augustinus) en in 1902 het protestante SSR als gevolg. In de jaren ’50 van de 20e eeuw volgde het ongebonden Catena, waarna in 1979 Quintus als afscheiding van Augustinus als laatste ‘der grote vijf’ werd opgericht. Echter er is meer dan deze vijf. Studentenstad Leiden is bij uitstek een stad waar studenten zich in grote variëteit binden. De Plaatstelijke Kamer van Verenigingen kent inmiddels 24 verenigingen, waarmee het de grootste Plaatselijke Kamer van Nederland is. Christelijke verenigingen, watersportverenigingen, gezelligheidsverenigingen, er is in Leiden voor ieder wat wils. Daarnaast is er een groot aantal studieverenigingen en onafhankelijke disputen. Met recht kan dan ook gezegd worden dat Leiden niet alleen de oudste studentenstad van Nederland is, maar eveneens in de volksmond als ‘studentenhoofdstad’ van Nederland te boek staat.

Leiden nu

Naast een plaats om te studeren en wonen is Leiden ook dé stad voor cultuur, ontspanning en vrije tijd. Tijdens grote feesten als 3 oktober staat de hele stad op zijn kop en vieren Leidenaren en studenten samen Leidens Ontzet met hutspot, jenever en muziek. Ook kun je door het hele jaar heen bijvoorbeeld dagjes uit naar één van de vele museau, lunchen en borrelen op één van de vele terrasjes die Leiden rijk is, of een avondje uit in het theater of naar de kroeg.
En het is niet zo dat je als student alleen gebruik maakt van de stad, je kunt als student namelijk ook evenementen organiseren voor Leidenaren! Evenementen als de Leidse museumnacht en het Glibberbal trekken ieder jaar duizenden bezoekers vanuit de hele stad en omgeving en worden gewoon georganiseerd door enthousiaste studenten van een vereniging.

Naast alle activiteiten binnen de verenigingen is er dus genoeg te doen daarbuiten. En wie weet verzin jij met jouw commissie het volgende evenement voor duizenden bezoekers!