Waarom een vereniging?

Er is altijd een plek voor jou.

WELKOM IN LEIDEN

De keuze is reuze

Als Plaatselijke Kamer van Verenigingen te Leiden vertegenwoordigen wij 25 verenigingen en daarmee zijn wij één van de grootste kamers van Nederland.

En dat is ook niet zo gek aangezien het verenigingsleven erg gepromoot wordt binnen Leiden! Toch heerst er soms veel twijfel over het wel of niet bij een vereniging gaan: kost dat niet heel veel tijd en gaat je studie daar dan niet onder lijden?

De praktijk wijst gelukkig anders uit. Verenigingsgenoten zijn vaak erg betrokken bij je studie en er zijn dan ook altijd mensen om mee te studeren. Ook ken je via je vereniging mensen die al verder zijn in jouw studie, aan wie je dus makkelijk tips kan vragen!
Maar een vereniging is natuurlijk meer dan het vinden van studiegenoten. Door de unieke structuur binnen verenigingen krijg je al heel snel de kans om het verschil te  maken in de diverse commissies binnen een vereniging. De commissies bieden je de kans om vaardigheden op te doen, zoals samenwerken en organiseren, die later weer goed van pas in je werkveld.

Bovenal is een vereniging heel erg leuk! Veel studenten komen van ver naar Leiden en moeten weer opnieuw hun plek zien te vinden in de stad. Een lidmaatschap bij één van onze verenigingen kan daar bij helpen. Vanaf het begin van je lidmaatschap staat alles in het teken van het maken van vriendschappen en de integratie binnen je vereniging, anders gezegd: je gaat een heleboel leuke dingen doen!

Hulp met je keuze? Doe de kieswijzer!

We hebben speciaal voor jou een kieswijzer gemaakt van alle verenigingen in Leiden, zodat je je kunt oriënteren. Natuurlijk is langsgaan het allerbelangrijkste: waar jij je goed bij voelt!

VERDER KOM JE SAMEN

Aanbevelingen

Nog steeds niet helemaal overtuigd? Ons Comité van Aanbevelingen bestaat uit veelal bekende Nederlanders die ook ooit in Leiden hebben gestudeerd. Zij dragen het Leidse verenigingsleven een warm hart toe aangezien zij zelf ook hele mooie herinneringen hebben aan hun eigen studententijd.

Drs. Sophie in 't Veld

“Mijn studententijd in Leiden is voor mij de sleutel geweest tot internationale vriendschappen. Ik heb de kans gekregen om een periode te kunnen studeren in Italië. Tegenwoordig is er het Erasmusprogramma, en dat biedt veel meer mogelijkheden. Want mensen ontmoeten met een andere visie, geluid en voorgeschiedenis, dat dwingt je met andere ogen naar je eigen identiteit te kijken.”

Mr. Th.Tom Kok

“Schaterend lachen, dansen tot vijf uur ’s ochtends, brandende romantiek, ontroerend en verbazend inzicht in wat mensen drijft, drie vriendengroepen die elkaar al dertig jaar graag ontmoeten, baangevende inzichten in effectief organiseren en vertrouwen in een boeiende en gelukkige toekomst. Dat is wat mijn vereniging mij heeft gebracht.”

Dr. Alexander Rinnooy Kan

“Een universitaire studie biedt meer dan alleen kansen op kennis. Voor die extra kansen kun je nergens beter terecht dan bij een studentenvereniging.”

Drs. Maxime Verhagen

“Je studententijd is de tijd van vorming. Nieuwe kennis en vaardigheden opdoen, op eigen benen leren staan, nieuwe vrienden maken. Het lidmaatschap van een studentenvereniging is daarbij enorm waardevol voor het ontwikkelen van al die vaardigheden die je niet meteen uit je studieboeken of collegebanken haalt en het sluiten van vriendschappen voor het leven.”

Mr. Ankie Broekers-Knol

“De start van een studie betekent voor de meeste jonge mensen een geheel nieuwe levensfase. Het lidmaatschap van een vereniging geeft niet alleen houvast in die nieuwe levensfase, maar ook inhoud en betekenis aan het studentenleven. Het verenigingsleven biedt ook de mogelijkheid om kwaliteiten en talenten te ontplooien die waardevol zijn voor een maatschappelijke carrière ná de studie. Tot slot blijken de vriendschappen, opgedaan in verenigingsverband tijdens de studie, meestal vriendschappen voor het leven.”

Drs. Rik van de Westelaken

“Je studietijd is meer dan het halen van tentamens. Het is ook een tijd om vrienden te maken, je te ontplooien, en onvergetelijke ervaringen op te doen – waar je de rest van je leven profijt van hebt. Grijp die kans en word lid van een studentenvereniging”