Ga jij in Leiden studeren en ben je opzoek naar een woonruimte? Dit is niet alleen spannend omdat je gaat verhuizen naar een andere stad en misschien wel voor het eerst op jezelf gaat wonen, maar ook wordt het vaak als moeilijk gezien. Er zijn natuurlijk heel veel (aanstaande) studenten opzoek naar een woning, dus is er wel genoeg woonruimte beschikbaar?
De zomerperiode is inderdaad de drukste periode om een woning te zoeken, maar gelukkig zijn er heel veel verschillende manieren om aan een woonruimte te komen. Als aanstaande student hoef je je dus geen zorgen te maken! Hieronder staan een aantal verschillende manieren waarop je aan een woonruimte kan komen.
Een van de populairste en makkelijkste manieren om een kamer te zoeken is via internet. Er zijn namelijk veel sites of Facebook-groepen waar kamers, studio’s en appartementen worden aangeboden. Hieronder zullen wij de meest populaire optie behandelen die op het internet te vinden zijn.
Belangrijke termen om rekening mee te houden:
- Ongemengd = hier wonen alleen mannen of vrouwen (vaak van één bepaalde vereniging)
- Gemengd = hier wonen mannen én vrouwen (vaak van één bepaalde vereniging)
- Dubbel gemengd = hier wonen mannen én vrouwen van verschillende verenigingen
- Onderhuur = je kan maar voor een bepaalde periode ergens wonen (bijv. omdat iemand voor 6 maanden naar het buitenland is en terugkomt)
Sites:
Facebook-groepen:
Als je opzoek bent naar een studio of appartementje, al dan niet met huisgenoten, kan je je onder andere aanmelden bij een makelaar. Je gaat dan via je makelaar kijken bij huurwoningen in de stad. Vaak staan alle huurwoningen al aangegeven op de website en kan je dus vanaf je oude woonplaats alvast oriënteren en eventueel al reageren op een woning. Tijdens een bezoekje aan Leiden is het dan mogelijk om verschillende huizen op één dag te kijken en dat kan, zeker als je van ver komt, heel handig zijn!
Op kamers gaan betekent vaak dat je met huisgenoten komt te wonen, maar dat betekent ook dat zij op zoek gaan naar iemand die goed bij de groep past. Voor veel kamers moet je dus hospiteren! Hospiteren is in de basis eigenlijk niets meer dan een sollicitatie. Je gaat op een bepaald moment langs bij de huisgenoten waar zij jou een beetje beter leren kennen, en jij hen.
De bewoners van een studentenhuis organiseren een hospiteeravond waarop zij geïnteresseerde uitnodigen om kennis te komen maken. Elk huis heeft weer een andere invulling van hoe deze avond te werk gaat en dit gaat vaak samen met de karakter van het huis. Over het algemeen is er altijd een voorstelrondje waarbij jij als hospitant jezelf voorstelt, maar ook het huis en de huisgenoten. Daarna volgt vaak het vragenrondje waarin huisgenoten verschillende vragen stellen waarop zij hun keuze voor een huisgenoot kunnen baseren. Na het hospiteren kiezen de huisgenoten hun nieuwe huisgenoot uit de hospitanten.
Soms kan het even duren om op deze manier een kamer te vinden. Het is belangrijk dat niet alleen de bewoners van een huis met jou willen wonen, je moet je er zelf ook pretting bij voelen, het wordt immers je nieuwe thuis! Ook kan het als tijdrovend worden gezien: je kan vaak maar op één hospiteeravond per dag komen, waardoor je vaker naar Leiden moet om een kamer te zoeken.
Toch zijn er een heleboel manieren waarop je je kans vergroot!
- Op het internet vind je een aantal websites waarop kamers worden aangeboden. Deze kunnen jou helpen in je zoektocht. Bij de advertenties staat vaak al duidelijk vermeld wat voor soort huis het is en naar wat voor soort huisgenoot zij op zoek gaan, op deze manier kan je dus alvast selecteren! Via de website kan je je dan aanmelden en krijg je een berichtje terug of je bent uitgenodigd.
- In Leiden vind je veel verenigingen en dus ook veel verenigingshuizen! Lid worden bij een vereniging kan je dus een voorsprong geven tijdens het hospiteren, op deze manier kan het anmelijk zijn dat je al bewoners kent. Ook zijn er veel huizen waar het je alleen kan wonen als je ergens lid bent bij een vereniging, en dus vergroot je met je lidmaatschap het keuze aanbod.
Ook al lijkt hospiteren nu heel spannend en tijdrovend: het is echt de moeite waard. Doordat je je woonruimte met veel mensen deelt vallen de kosten vaak lager uit dan dat je zelfstandig in een huurwoning woont. Ook zorgt deze vorm van kiezen er wel voor dat de nieuwe huisgenoot perfect in het huis past, waardoor je, als je eenmaal gekozen bent, sowieso op je plek zit in het huis!
Een van de belangrijkste organisaties binnen de studentenhuisvesting is DUWO. Zij bieden allerlei soorten huisvesting aan, van zelfstandige woonruimtes tot studentenhuizen tot woonruimte voor internationale studenten en zo kan je nog wel even doorgaan! Dit kan voor jou als aanstaande student dus heel erg handig zijn. Je moet je wel eerst inschrijven op de website, maar daarna kan je direct reageren op kamers. Het hangt dan van het type woning af wat de verdere procedure inhoudt.